Bra start för Fjugestas falkar

1:18 min

De tre pilgrimsfalkar som släpptes ut i Fjugesta för en dryg vecka sen har nu överlevt den första kritiska tiden. De har lärt sig flyga och skrämmer nu traktens kajor och måsar i sina försök att lära sig fånga egna byten.

I 10 års tid har det släppts ut pilgrimsfalkar från Nordens Ark i Skåne i Närke. De senaste åren har falkarna släpps ut i Fjugesta i ett gemensamt projekt av Naturskyddsföreningen och Närkes Ornitologiska Förening. Syftet är att återskapa den stam av pilgrimsfalkar som fanns i regionen före giftkatastroferna på främst 60- och 70-talet.

De tre pilgrimsfalkar som släpptes i månadsskiftet juni-juli har nu lärt sig flyga ordentligt och kan ses cirkla runt i Fjugesta. De kan ännu inte själva fånga de byten de behöver så de stödmatas varje dag med kycklingvingar.

Tomas Gustavsson från Naturskyddsföreningen berättar att det ännu, så vitt man vet, inte skett några häckningar av pilgrimsfalk i länet som ett resultat av de fåglar som släppts ut men häckningar i grannlän består troligen av fåglar som lärt sig flyga över Närkeslätten.

Pilgrimsfalken brukar kallas världens snabbaste djur eftersom den när den dyker efter byte kan komma upp i en hastighet av 320 kilometer i timmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista