Vikarier i Karlskoga kan tjäna mer än anställda

1:16 min

Hos Karlskoga kommun kan vikarierande sjuksköterskor i äldreomsorgen tjäna mer än fast anställda i sommar.

– Egentligen känns det väl inte så jättebra att vi gynnar de som jobbar extra, säger Birgit Wennberg som är chef på sjuksköterskeenheten hos Karlskoga kommun.

– Samtidigt tycker jag att timvikarierna gör ett jättebra jobb. De har räddat oss. Så i sommar tror jag att både jag och de anställda sjuksköterskorna tycker att de är värda pengarna, fortsätter Birgit Wennberg.

Det är bristen på sjuksköterskor som är anledningen till att Karlskoga kommun bestämt sig för att höja timvikariernas löner under några veckor i sommar. Höjningen på runt 100 kronor i timmen gör att timvikarier nu kan tjäna mer i timmen än fast anställd personal. Å andra sidan kan de fastanställda sjuksköterskorna tjäna ännu mer om de tar på sig extra arbetspass.

De flesta av de vikarier som får de nya förmånliga villkoren jobbar redan extra åt kommunen även under andra delar av året. Många av dem har i grunden en anställning på Karlskoga lasarett, berättar Birgit Wennberg.

Frågan är då hur de fast anställda sjuksköterskorna på kommunen har reagerat på att vikariernas villkor förbättrats i sommar:

– Jag har pratat med några och de tycker att det är helt OK, svarar Birgit Wennberg.

Och timvikarierna jublar, eller?

– Ja, det gör de givetvis. De har tagit väldigt många pass i sommar, framför allt de som jobbar kväll och natt. Utan deras insats hade vi inte klarat kvällarna och nätterna i sommar, säger Birgit Wennberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista