Facket larmar om för få poliser

Polisförbundet larmar om att det finns för få poliser i Region Bergslagen, där Örebro län ingår. Situationen kan bli ännu värre nu när fler poliser väljer att lämna yrket menar Anders Sjöberg som är ordförande för Polisförbundet i Örebro län.

– Om det beror på den nya myndigheten eller inte det är svårt att säga. Men risken finns ju att när man hamnat i en viss svacka så att det är personalbrist och därför får jobba mycket under förutsättningar som inte är optimala är det lätt att folk tröttnar på att vara kvar, säger Anders Sjöberg.

Idag är finns det cirka 1400 polisen i Region Bergslagen, där Örebro län ingår. Det är alldeses för få enligt Anders Sjöberg om man ser till polisens uppdrag. Men hur många poliser det saknas kan han inte svara på. Anders Sjöberg menar att polisen i Region Bergslagen dessutom har en ung kår och därför är det många som är föräldralediga. Vilket i sin tur påverkar bemanningen ytterligare.

Det här menar Anders Sjöberg bland annat leder till långa utredningstider för vissa typer av brott.

– Det kommer en radiobil när det behövs, utredningarna sköts också men det tar lite längre tid. De är tuffare för de som är inne i polisrollen, det är de som får lida av det här.

Åsa Palmqvist är biträdande regionpolischef på Polis Region Bergslagen, och hon har en annan bild av situationen.

– Min bild är att vi måste förhålla oss till det vi har istället för att titta på det vi saknar. Vi räcker till, rimligt. Sen kan man alltid bli fler, vässa metoder och annat.

Är ni för få?

– Det är möjligt att vi är det, det beror på vad man jämför med. Vår förmåga kommer aldrig att räcka till, till hela vårt uppdrag och så är det inom hela offentliga sektorn, säger Åsa Palmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista