Naturum Oset kan dröja

1:18 min

Ett Naturum ska byggas vid Oset, med start under 2016, enligt Örebro kommun. Men nu är det osäkert om det kommer igång som planerat.

– När det skrevs var det lite väl optimistiskt, säger Lennart Bondeson, kristdemokrat och kommunalråd.

– Det vi vet idag om de stora behov vi har som tillväxtkommun, det visste vi inte då. Framför allt inte de stora skolinvesteringarna som vi gör och de inom äldreomsorgen. Så om det kommer igång 2016 eller 2017, det kan jag inte svara på idag.

Det är alltså i naturreservatet Oset som Örebros Naturum planeras att byggas. Naturum är ett initiativ från naturvårdsverket och finns i de allra flesta län, men i just Örebro län saknas det. Tanken är att Naturum främst ska vara ett informationscenter med utställningar om naturen i området. Kostnaden för projektet beräknas landa på mellan 40 och 50 miljoner, beroende på om det också ska byggas ett bed & breakfast i närheten. Men beslutet om när arbetet kommer igång blir klart om först en månad.

– Att vi kommer bygga Naturum, som är så färdigplanerat, det är jag säker på. Det är en fantastisk satsning som Örebro behöver göra. Nu sitter vi och diskuterar budget för de närmaste tre åren och primärt för 2016. Det kommer att vara klart första oktober, så då har jag ett definitivt svar på frågan om var Naturum ligger i prioriteringen, säger Lennart Bondeson.