Västra Engelbrekt står för största uppryckningen av alla Örebros skolor

1:17 min

Västra Engelbrektsskolan i Örebro har gjort den största uppryckningen av alla stans kommunala skolor när det gäller att få sina avgångselever godkända i svenska, engelska och matte. Det visar ett helt nytt sätt att sammanställa elevernas utveckling, som kommunen har gjort.

– Eleverna som slutade nian i våras jämfört med dem som slutade nian året innan, de är dramatiskt mycket bättre, förklarar Mats Olsson som är rektor på 7-9 på Västra Engelbrekt.

– Det handlar om en procentuell ökning med 86 procent, skillnaden mellan när man startade med jul-betyget i sjuan och när man får ett slutbetyg i nian. Det händer alltså väldigt mycket under de här tre åren hos oss.

Mats Olsson menar att det är tydliga siffror och tydliga bevis på att Västra Engelbrekt är en bra skola.

Så vad är det då man har gjort på Västra Engelbrekt för att få eleverna som började sjuan för tre år sen att lyckas få godkänt i svenska, engelska och matte när de lämnade nian?

Enligt Mats Olsson beror det bland annat på att man jobbat med språkutvecklande arbetssätt tillsammans med kvalitetsutvecklarna i Örebro kommun. Och eftersom man sett att matte är ett ämne man behöver jobba med har man deltagit i mattelyftet.

Men även om förbättringen är påtaglig och skolan nu har rest sig kunskapsmässigt, så är skillnaden mellan resultaten på Västra Engelbrekt och övriga skolor i Örebro fortfarande stor.

– Ja, det är inte bra och det är synd om alla de eleverna som inte blir behöriga, säger Mats Olsson. Vi har många elever som är nyanlända, vilket gör att de naturligtvis inte har lika stor chans att nå godkända betyg i alla ämnen. Där är en skillnad.

När är du nöjd då som rektor, Mats Olsson? Vad vill du ha för procentsats i slutändan?

– När alla är godkända i alla ämnen. Då är jag nöjd, avslutar han.