"Jag visste att när man kommer hit måste man kämpa"

5:44 min

Ismael Zarif Khan har aldrig gått i skolan i sitt hemland Afghanistan. Ändå har han klarat alla nivåer på SFI, fått godkända betyg och kommit in på gymnasiet i Hallsberg. Han vill bli målare och jobba ihop pengar så han kan hjälpa sin familj som just nu finns i Iran.

Jag möter Ismael på boendet Ester i Finnerödja, ett så kallat hem för vård och beoende, HVB, som drivs av Laxå kommun för ensamkommande flyktingbarn. Där har har bott i två och ett halvt år, och han har trivts bra säger han. Personalen är bra och kompisarna schyssta, men han saknar sin familj och sitt hemland.

– Det är det som är dåligt här, förklarar han. Att jag inte har min familj med mig. Att de är där, i Iran och jag är här. Det är inte bra. Det är jobbigt, säger han och tittar ner i golvet.

På väg att flytta
Han har bjudit in mig till sitt rum, som är ljust och trevligt. Men det finns nästan inga grejer framme, för allt är nerpackat i kartonger och plastpåsar som står över hela rummet. För dagen efter jag är där ska Ismael flytta till en egen lägenhet och klara sig själv. Nu är han redo. Dels klarar han språket, skolan och sin ekonomi, men så har han också fyllt 18, och då är han inget barn längre.

– Det ska bli skönt att flytta, säger han.

I två och ett halvt år har han bott i korridoren på Ester, med 14 andra ungdomar, mestadels killar, framför allt från Afghanistan. Två tjejer bor där också just nu, en från Eritrea och en från Somalia.

Och fast han nu tycker det känns bra att komma vidare, så har det varit bra att alltid ha tillgång till umgänge och sällskap, säger han. Speciellt i början när han kom till Laxå, berättar han.

– När man är ny och kommer ensam och inte kan språket då är det svårare. Då är det bra att vara med många tjejer och killar. Jag har fått många kompisar här på Ester, men också därute, säger han och pekar ut genom fönstret.

Aldrig gått i skola
Det var jobbigt från början när han var ny i Sverige. Han kunde ju förstås ingen svenska, men heller ingen engelska, och Ismael har aldrig gått i skola i sitt hemland Afghanistan.

– Nej, jag har aldrig gått i skolan, men det har gått bra ändå. Jag visste att när man kommer hit så måste man kämpa, säger han.

Och det har han gjort. På två och ett halvt år har han klarat alla nivåer på SFI, Svenska för invandrare, och lyckats komma in på gymnasiet på Alléskolan i Hallsberg.

– Jag har ett mål och det är att bli målare, berättar han. Det är tre års utbildning, tre år på gymnasiet.

Och Ismael ser ljust på framtiden.

– Det blir bra tror jag. Det blir en jättebra framtid. Så tänker jag. Få ett bra jobb, skaffa familj, köpa en bil.

Men var han ska bo vet han inte. I Finnerödja kanske, Laxå eller Örebro. Men han ska stanna i Sverige, säger han. Och en dag hoppas han kunna få hit sin familj, pappa och småsyskonen som just nu finns i Iran.

– De har det svårt där, förklarar han. De kan inte gå i skolan. Det är det enda jag tänker på att de inte kan gå i skolan. Allt kostar pengar och de har ingen som hjälper dem.

Hård press
Han ser väldigt sorgsen ut när han pratar om sin familj. Nästan som han ska börja gråta och rösten spricker lite grand när han pratar.

Han känner pressen, säger han, att han som har lyckats ska hjälpa de andra i familjen. Han suckar djupt när han berättar:

– Jag tänker mycket på dem, och jag hör vad de säger när de berättar att de inte kan gå i skolan. Men jag kan inte göra så mycket just nu.Jag kan inte göra någonting och det gör mig jätteledsen och jättearg.

Men han har en plan, som han hoppas inte ska ta alltför lång tid att förverkliga.

– Om jag börjar jobba och tjänar lite pengar kanske jag kan hjälpa dem. I alla fall så de kan gå i skolan och ha det lite bra i alla fall.