"Jag har fått många svenska kompisar genom fotbollslaget"

3:24 min

Sjuttonåriga Essa Sultani kom till Sverige för åtta månader sen efter att ha flytt på egen hand från Afghanistan. Han trivs i Sverige, men vet inte om han kommer stanna för alltid. Just nu är det svenskstudier och fotboll som gäller för hela slanten.

Essa verkar vara en lite blyg kille, försiktig och väldigt artig. Precis som sina jämnåriga landsmän på Ester är han vältränad och har för dagen på sig ett par svarta hellånga träningsbyxor och en ljusblå långärmad tröja. På huvudet bär han en bakåtvänd svart keps.

Vi slår oss ner i en tre sits soffa i ena hörnet av allrummet där Essas kompisar och enhetschefen på boendet Caroline Stenfelt just avslutat ett parti Fia med knuff.

Han trivs bra på boendet Ester, säger han. Både med personalen och kompisarna och särskilt det gångna sommarlovet har varit toppen, berättar han.

Härligt sommarlov
– Det har varit jättebra med sommarledighet. Långa, lediga dagar och mycket fotboll. Jag spelar i division sju i Finnerödja och vi går också och tränar tillsammans i gymmet, förklarar Essa.

Caroline Stenfelt som är ansvarig för boendet är också den som ska se till så att alla de 15 ungdomar som bor där trivs.

– Ester är ju tänkt att det ska vara ett hem för de här ungdomarna, förklarar hon. Och det är mitt jobb att få det att fungera som ett hem och att mina anställda gör det så bra som möjligt för dem.

– Det har mycket med känsla att göra, tror jag. Dels att vi lagar mat tillsammans, att vi samlas i våra kök på ett naturligt sätt. Det ger en familjär stämning.

Hon betonar också vikten av att ha blommor och gardiner på boendet, precis som man har i ett vanligt hem.

Syr och bakar
– Vi bakar, hjälper till att laga mat, syr gardiner och gör sånt som vi gör hemma med våra egna barn. För jag tror att det har mycket med stämning och attityd att göra, och det är något som vi ständigt jobbar på, berättar Caroline Stenfelt.

Och för Essas del verkar det familjära ha gått hem, för han trivs med både personal och boende. Men han har inte bara kompisar bland sina landsmän, utan har även skaffat svenskfödda vänner. Killar som bor i Finnerödja, som han har träffat via fotbollen.

– Ja, jag är kompis med alla jag spelat fotboll med. Men det är bara jag från Ester som är med i laget, förklarar han. Ingen annan.

Oklar framtid
Han säger att det kan vara svårt att få svenska kompisar, men att det går om man försöker. Och för honom har det varit en jättebra ingång att vara med i fotbollslaget.

Essa är inte säker på om han kommer att stanna i Sverige, och han vet inte vad han vill satsa på när det gäller skolan och framtiden. Men så har han också bara varit i Sverige i åtta månader.

– Kanske ska jag jobba som mekaniker i framtiden. Vi får se, säger han.