Örebros klimatpåverkan ska minskas ännu mer

Inför klimatmötet i Paris i november höjer nu Örebro kommun ambitionerna och ska minska kommunens klimatpåverkan mer än man tidigare sagt. Det framgår av den nya klimatstrategin.

Men för att det ska bli effekt måste medborgarna med på klimattåget, säger ansvarige politikern Lennart Bondeson.

– Vi kan ju inte tvinga någon men jag tror det allra bästa för oss är att vi är förebilder som kommun och att vi gör mycket bättre på alla områden.

Planen är nu att Örebro kommuns klimatpåverkan ska minska med 70 procent till år 2020 jämfört med millenieskiftet, förut var det 50 procent. Kommunen bygger vindkraft och solel-anläggningar, men det handlar också om klimatsmart upphandling, placering i värdepapper och nya laddstolpar för elbilar. Och utmaningar till medborgarna som tidigare den omdiskuterade köpfria månaden.

Miljöpartiet Niclas Persson tycker att Örebro ska vara mycket mer aktiv i att påverka resten av samhället, och vill ha fokus på de utsläpp vår konsumtion skapar i andra länder.

– Då har vi helt enkelt outsourcat våra utsläpp till någon annan, så det blir på någon annans klimatnota som de här utsläppen sker, men det är ju inte för befolkningen som bor där utan för vår skull här, säger Niclas Persson.