High five för Risbergskas flyttkarusell

1:13 min

Nu är det bestämt var Risbergskas gymnasieprogram hamnar efter att skolan stängt nästa höst. Det blir gymnasierna Karolinska, Rudbeck och Virginska.

- Vi har tillgodosett önskemålen så gott det går, och det finns plats på de skolor som ska ta emot eleverna, säger Per-Åke Sörman, centerpartistisk ordförande för gymnasienämnden.

Det var fullt av åhörare när nämnden samanträdde idag onsdag, på Risbergska gymnasium. Många elever ville förstås få reda på var programmen ska hamna.

Så här blev gymnasienämndens beslut:

  • Samhällsprogrammet flyttar till Rudbecks gymnasium.
  • Samhällsprogrammet för högpresterande elever med autism flyttar till Virginska.
  • Media, inom Sam, hamnar på Karolinska, undantaget kommande årskurs 2 och 3 som flyttar med till Rudbeck.
  • IM, introduktionsprogrammet, finns redan idag på Virginska, och blir kvar där.

Den enhet av Riksgymnasiet för döva och hörselskadade som funnits på Risbergska kommer att integreras på Rudbeck, efter att skolan fått hörseltekniska lösningar.

Madeleine Andersson, som är en av pedagogerna på Riksgymnasiet tror att det är en bra lösning.

- Vi är i stort sätt eniga om det, och det finns kollegor som valt att byta till Rudbeck och som väntar på vi ska in, säger hon.

Per-Åke Sörman är säker på att integrationen av Riksgymnasiet med Rudbeck lyckas väl.

- Samarbetet mellan elever och personal som varit här kommer att följa med dit, vi ska inte tulla på tekniken, det ska vara ljudkvalitet B, som här på Risbergska. Det får inte bli ett "Risbergska i Rudbeck". Det ska vara ett Rudbeck, för alla.

Ända sedan 1971 har Risberga gymnasium funnits. I gamla tidningsklipp från 60-talet, uppsatta i de för all del ganska tomma korridorerna, berättas om att "1 500 elever ska undervisas i Örebros största skolkomplex". Skolan vid Svartåns rand blev snabbt omtyckt. Men med åren minskade elevantalet, flera linjer försvann, och när skollokaler blev en bristvara beslutade politikerna om nedläggning. Idag har skolan cirka 350 elever. Beskedet om nedläggningen kom i våras, och medförde skarp kritik. Elever och lärare kände sig inte informerade alls om turerna.

-Det var det första vi tog till oss. Vi var snabbt ute och träffade elever och personal, säger Per-Åke Sörman.

Efter det bildades parlamentariska grupper, och alla fick vara med och säga sitt.

När politikerna tog beslut om programflytten idag, var enigheten stor.

Det är inte var dag som oppositionen bara öser positiva ord "så bra att vi är eniga om ett bra beslut".

- Från oppositionens sida har vi gjort allt för att riksgymnasiet ska få sina behov tillgodosedda. Vi känner oss ganska nöjda, det är politisk enighet, sa moderaten Stefan Stark, andre vice ordförande för nämnden. 

Så vad kommer det att bli av Risbergska skolan framöver? Hösten 2016 flyttar Komvux in. Men innan dess ska lokalerna renoveras.

- Det kan ju tyckas märkligt, men det ska fortfarande finnas skolverksamhet här, säger Per-Åke Sörman.