Nya regler ledde till att Emanuel fick körkortet indraget

1:21 min

Emanuel Marberg utanför Fjugesta har kört moped prickfritt i sex år på ett AM-körkort. Men nu har Transportstyrelsen dragit in körkortet eftersom han uppgett att han lider av autism sedan 12-årsåldern, men utan att medicinera.

– Sex år har Emanuel kört sin moped till och från sommarjobb, vänner, olika aktiviteter, kortare sträckor. De längre sträckorna som förälder självklart ställer man upp och skjutsar sina barn, säger Pernilla Marberg som är mamma till Emanuel.

Men nu finns det inget körkort?

– Nu finns inget körkort för Emanuel längre. Det innebär att han är beroende av andra för att ta sig till och från sina jobb.

Det var när Emanuel Marberg ville ta steget vidare till att ta körkort för bil som han fyllde i ett formulär till Transportstyrelsen där han kryssade i att han har autism men att han inte behöver medicinera för det. Emanuel Marberg hade uppgett redan när han tog AM-kortet att han hade autism men då var det inga problem.

Men nu när han planerade att ta körkort för bil så krävdes det plötsligt ett läkarintyg för att han skulle få behålla sitt AM-kort. Pernilla Marberg menar att informationen från Transportstyrelsen varit otydlig men att de nu ordnat ett läkarintyg, men för sent eftersom körkortet redan är indraget vilket innebär att Emanuel får svårt att ta sig till sitt jobb.

Maria Lundberg Olsson är sektionschef på Transportstyrelsen och säger att när Emanuel tog sitt am-kort så krävdes inget läkarintyg men att nu är reglerna ändrade.

– Det beror på att reglerna är ändrade helt enkelt. Då för sex år sedan gjordes så gjordes ingen medicinsk utredning på sådana här uppgifter men idag så görs det det, säger Maria Lundberg Olsson på Transportstyrelsen.

Emanuel har överklagat det indragna körkortet till Förvaltningsrätten.