Alla påsar i samma kärl ska få fler att sopsortera i Örebro

1:14 min

Örebros villaägare ska få ett nytt avfallssystem. Hushållen ska nu kunna sortera sitt avfall i olikfärgade påsar direkt i sina egna soptunnor, utan att behöva åka till återvinningscentralen. 

Beslutet fattades idag av politikerna i tekniska nämnden och innebär att olika typer av avfall direkt ska placeras i olikfärgade påsar. De påsarna ska sedan slängas i samma sopkärl.

– Oavsett boendeform så får man en fastghetsnära insamling. Jag hoppas att man kan se enkelheten. Att här kan man sortera, man behöver inte mellanlagra, säger Ola Eklöf som är avfallsingenjör på Örebro kommun.

– Jag vet ju själv hur det ser ut hemma hos mig i garage och källare. Man har ju massa olika byttor och påsar och så bukrar man under en längre tid.

Efter att hushållen sorterat sitt avfall i de olikfärgade påsarna så hämtas skräpet av sopbilen, precis som förut och sorteras sedan automatiskt på återvinningscentralen. Det här nya systemet ska inte innebära någon extra kostnad för villaägarna och redan i november är det dags att införa det nya systemet i 2500 villor i Örebro kommun.

Förändringen ska inte bara förenkla sophanteringen för hushållen, Ola Eklöf tror att det även kommer ge en positiv effekt på i vilken utsträckning Örebroarna sorterar sitt avfall.

– Dels blir det en förändring och det blir något som kommer ingå i vardagen på ett annat sätt än tidigare. Man har de här färgade påsarna hemma och man ser dem och blir påmind om utsorteringen. Sedan kan det förhoppningsvis ge effekt på matavfallet som vi fortsätter ha i den bruna tunnan med papperspåsarna, säger Ola Eklöf.