Elever i Örebro hjälper flyktingar

8:48 min

Eleverna på Grillska gymnasiet i Örebro har samlat in pengar och vinterkläder till flyktingar. Kläderna har de gett till Vågen i Vedevåg, där bland annat 15-årige Amiin bor, som vi träffat tidigare.

Elvira Palm och Elin Sernholm går i årskurs ett på Grillska gymnasiet i Örebro. Deras klass har pärlat armband som de sålt.

– Det står "I care" på armbanden. Vi har gjort ungefär 200 stycken, berättar de.

Försäljningen har gått bra.

– Jag tycker det är jättebra att skolan tar ställning och visar att vi bryr oss.

På lektionerna i samhällskunskap brukar eleverna titta på nyhetsklipp om hur flyktingar från Syrien har det på sin resa och hur de blir välkomnade i de olika länderna.

Eleverna blev engagerade, och varje klass hittade på en egen grej som de ville göra för att samla in pengar. Några har bakat, andra har ordnat ett lan. Och Eric Westbergs klass samlade in vinterkläder som de gav till HVB-hemmet Vågen i Vedevåg, där bland annat 15-årige Amiin bor, som vi träffat tidigare.

Klassen fick inte komma in och träffa killarna, det krävs tillstånd för det. Men de har inte gett upp. Kanske kan ett möte bli av, tror Eric.

– Vi vill ju prata med dem och visa att vi finns där för dem. Alla i klassen blev jättebesvikna när vi inte fick komma in, så jag tror att nästan alla vill åka dit igen och träffa dem.

– Det här är snarare integrationsarbete snarare än biståndsarbete. Det viktigaste arbetet som kan göras på plats kostar ingenting. Det handlar om engagemang och att visa medmänsklighet, säger läraren Per Vargas på Grillska gymnasiet i Örebro.

Här nedan kan du höra fyra ensamkommande flyktingbarn berätta sina historier.