Ett brev skrivet med hotfulla ord som t ex "jävla muslim jävla arab bäst att du gömmer dig vi kommer när vi vill"
1 av 2
Eleven blev rädd och berörd av det rasistiska hotbrev hon hittade fastklistrat på sitt skåp under tisdagsmorgonen på Rudbecksskolan. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio.
Mats Kempinsky, rektor Rudbecksskolan i Örebro
2 av 2
Mats Kempinsky är rektor på Rudbecksskolan och svarar för den rektor som är bortrest och som först träffade eleven. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio.

Elev fick rasistiskt hotbrev – togs inte på allvar

1:04 min

Det var förra veckan som en elev på Rudbecksskolan i Örebro hittade ett rasistiskt hotbrev fastklistrat på sitt skåp. När eleven kontaktade rektorn togs hon först inte på allvar.

Rektorn ska ha sagt till eleven att det var elevens eget ansvar att anmäla det rasistiska hotbrev hon fick på sitt skåp, trots att det är skolans plikt att anmäla denna typen av ärenden. Till slut upprättade rektorn en polisanmälan, som lades ner i brist på bevis.

Den rektor som först träffade eleven är bortrest, och Mats Kempinsky ersätter nu henne.

– Det som händer nu är att vi har informerat alla lärare att de ska ta upp det här i sina klasser, gå igenom vad som stod i brevet och gå igenom vad som står i vår likabehandlingsplan hur vi ska jobba med det här.

Vad tycker du själv om att eleven känner att hon inte blev tagen på allvar?

– Det är tråkigt, och vi vill att man ska känna en tillit och lita på oss som finns här på skolan. Då har ju vi någonting att jobba med givetvis att skapa det förtroendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista