Så här ser soppåsarna ut som Örebroarna ska slänga skräpet i.
Så här ser soppåsarna ut som Örebroarna ska slänga skräpet i. Foto: Frida Geisler/Sveriges Radio.

Örebroarnas sopor skickas till Eskilstuna

"Eskilstuna har kapacitet att ta emot avfallet"
1:24 min

Örebros nya sophanteringssystem med olikfärgade påsar innebär att kommunen inte kommer ta hand om avfallet själva. Skräpet ska istället skickas till Eskilstuna.

– Vi stod ju naturligtvis inför diskussionen om vi skulle ha en egen anläggning, ska vi bygga det? Det är ganska många miljoner som behövs för att bygga en anläggning, säger Ola Eklöf som är avfallsingenjör på Örebro kommun.

– Eskilstuna tog det här steget att bygga en anläggning. Den har kapacitet att ta emot avfall från oss och då kunde vi ingå i ett samarbete med dem. Det som fortfarande är restavfall då och som inte kan sorteras ut kommer gå vidare till Västerås och förbrännas där. Då energiåtervinns det och blir till fjärrvärme och el istället.

Vad hade det kostat om Örebro skulle sköta allt det här själva?

– Då pratar vi om investeringar på 100, kanske 150 miljoner kronor. Nu räknar vi med att det här kommer kosta sju miljoner istället, säger Ola Eklöf.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".