Kheira Youcef är tredje generationen i flyktinglägret

2:54 min

Kheira Youcef kommer från ett flyktingläger i Algeriet. Där bor människor sedan 40 år tillbaka i tält eftersom det pågår en väpnad konflikt i hemlandet Västsahara.

Kheira Youcef är tredje generationen som tvingats bo i lägret i Algeriet. 1975 var det meningen att Västsahara skulle bli självständigt från Spanien men istället ockuperas stora delar av landet av Marocko som enligt Kheira vill åt landets naturtillgångar. Men Kheira Youcef menar att konflikten och ockupationen mörkas av Marocko och knappt lyfts upp av media. Hon åker därför runt i Sverige för att informera om konflikten och för att hjälpa sitt folk.

– Jag växte upp i flyktinglägret i Algeriet. Det är resultatet av en konflikt som har glömts bort och dolts från media. Jag vill ge folket där en chans att höras, säger Kheira Youcef.

Kriget pågick ända till 1991 då man slöt ett vapenstillestånd och FN fick uppdraget att arrangera en folkomröstning bland västsaharierna som skulle avgöra om landet skulle bli självständigt eller bli en del av Marocko. Men folkomröstningen blev aldrig av. I lägren är folk strandsatta ute i öknen utan möjlighet att göra sig hörda eller ta sig därifrån och Kheira. Det är få länder som erkänt att Västsahara ockuperas av Marocko. Kheira hoppas nu på att den svenska regeringen ska erkänna konflikten, vilket skulle kunna öppna för nya diskussioner och inge hopp till de som bor i flyktinglägren.

– Det ända som kan ge de här människorna hopp är ett igenkännande från Sverige att konflikten och ockupationen pågår, säger Kheira Youcef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista