Kommunalråden Lennart Bondeson, Lena Baastad och Rasmus Persson presenterar bugeten för Örebro kommun. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio.
Kommunalråden Lennart Bondeson, Lena Baastad och Rasmus Persson presenterar bugeten för Örebro kommun. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio.

BUDGET: Allt färre försörjer allt fler i Örebro

1:26 min

Ökade skatteintäkter på 300 miljoner kronor ska bland annat ge nya platser i skola och förskola. Det meddelade majoriteten i Örebro i dag.

Kort handlar det om att det är många nya unga invånare i Örebro som behöver skola och omsorg. Det ska bli en ny grundskola per år.

I budgeten ingår också satsningar på gruppboenden och infrastruktur i ett snabbt växande Örebro. Trycket på mark är stort, och det behövs enligt majoriteten 1000-1200 bostäder nästa år.

I budgeten framgår också att det är sjunkande kostnader för försörjningsstöd.

Beslut om budgeten klubbas i kommunfullmäktige 21-22 oktober. En skattehöjning på 50 öre ingår i budgeten. Örebro kommuns skattekraft är något lägre än riksgenomsnittet. Skattehöjningen ska finansiera ökat tryck på skola, förskola, vård och omsorg.

Det är alltså framförallt barn och äldre som behöver resurserna. I Örebro kommun minskar befolkningen i arbetsför ålder, alltså mellan 20 och 64 år, och färre behöver försörja fler äldre och barn.

Det är partierna Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet som står bakom budgetförslaget.

För att klara satsningarna på skola och omsorg ska kostnaderna i flera områden ses över och i vissa fall minskas. Ett av områdena är idrotts- och badanläggningar.

Moderaterna i Örebro är som tidigare berättat emot en skattehöjning. Istället behöver kommunens verksamhet bli mer effektiv, menar de.

Anders Åhrlin som leder Moderaterna i Örebro säger att kommunens kostnader skenar iväg och att utvecklingen är bortom Lena Baastads kontroll. Man måste få bukt med kostnaderna, anser han.

Även vänstern är kritiska. De skriver om höjda hyror och avgifter för äldre och funktionsnedsatta. Vänsterpartisten Murad Artin säger att det här är åtgärder som vi aldrig skulle kunna ställa upp på.

Vänsterpartiet menar att budgetförslaget drabbar äldre och kvinnor i omsorgen värst.

Även Miljöpartiet kritiserar budgeten. Även om partiet anser att kommunledningen gärna håller fanan högt i klimat- och miljöfrågor, så behöver budgeten skarpare åtgärder och satsningar för att möta både dagens och morgondagens behov av en hållbar utveckling för Örebro och örebroarna.

Kommunen måste låta miljö- och klimatfrågan styra all verksamhet och då räcker det inte med att investera i några vindkraftverk, skriver Miljöpartiet i en kommentar till budgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista