En av de översvämningsdrabbade gatorna i Hallsberg. Foto: Peter Bjurbo/Sveriges Radio.
En av de översvämningsdrabbade gatorna i Hallsberg. Foto: Peter Bjurbo/Sveriges Radio.

Efter översvämningarna: Hallsbergs kommun kräver högre husgrunder

1:02 min

Efter de svåra översvämningarna i Hallsberg i början av september så ser nu politikerna över översiktsplanen, för att i större grad ta ta hänsyn till kommande översvämningar.

Det berättar nu Andreas Svahn, som är socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande.

– I den så kommer vi bland annat titta över ändringen när det gäller avrinningen från Hallsberg. Hur kan vattnet om det uppstår sådana situationer, hur kan vattnet rinna av snabbare, säger Andreas Svahn (S), kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg.

Ja, det var en omfattande översvämning, en så kallad hundraårshändelse, som tog Hallsbergsborna på sängen i början av september.

Många bor fortfarande på annan plats då deras bostäder är vattenskadade.

Och för att undvika det i framtiden så skärper nu politikerna i Hallsberg kraven på nybyggen i översiktsplanen som ska klubbas igenom i vår.

Högre upp från markplan ska nya byggen, 110 lägenheter har byggts i Hallsberg med de nya kraven, och faktiskt så räddades 18 lägenheter tack vare de nya reglerna redan nu vid senaste översvämningen, berättar Andreas Svahn.

– Vi kan konstatera att man med några få centimeters marginal så klarar man sig från att bli drabbad av översvämningen. Där hade vi ställt de kraven i detaljplanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista