Historieberättarna i P4 Örebro.
Historieberättarna i P4 Örebro.

Spännande historier från länet förs vidare av Historieberättarna

5:13 min

Spöken, troll och gruvhjon är några av karaktärerna som Historieberättarna fängslar oss lyssnare med under hösten i Förmiddag i P4 Örebro. Alla avsnitt hittar du här nedan.

Historieberättarna är lokala berättare från Askersund, Nora, Hällefors och Karlskoga som berättar historiska och ibland personliga berättelser om märkvärdiga skeden och varelser i vårt län. Allt från sanna historiska händelser till sägner och myter.

Ett nytt avsnitt sänds varje måndag i Förmiddag i P4 Örebro med repris varje torsdag fram till jul!

Historieberättarna är:

Annika Göran Rodell har en spännande bakgrund som folksångerska, pedagog, upplevelseformgivare och coach. Hon arbetar bland annat på Restauranghögskolan Grythyttan och berättar om personliga upplevelser från norra länsdelen.

Marie Johansson Gadde är välkänd konstnär i Karlskoga. Sin ateljé har hon i Bofors gamla stationsbyggnad invid den historiska järnvägen. Hon berättar bland annat om hur människor svalt ihjäl under 1760 och 1770-talet i vårt län.

Olle Widell är känd som en av guiderna till de populära stadsvandringarna i Askersund. Han berättar om dynamitarden Bildsköne Bengtsson och branden i Askersund bland mycket annat under hösten.

Sara Sporre är kultursekreterare i Lindesbergs kommun och kan mycket om bergshanteringen, människor och väsen i trakterna kring Lindesberg och Nora. Gruvfrun får vi stifta bekantskap med via Sara.

Anita Maria Karlsson är författare från Järnboås och kan ses och höras i olika kulturella sammanhang i Nora. Hon berättar bland annat om trollet Titta grå i Järnboås i höst.

My Rådmark arbetar som sjukgymnast men är också poet med Nora som bas. Hon berättar här i P4 om hur det kunde vara att arbeta i Bergslagens många gruvor.

Lyssna på tidigare inslag från Historieberättarna här nedan:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista