Biogasbuss i Örebro.
Biogasbuss i Örebro. Foto: Karwan Tahir/Sveriges Radio.

Örebros biogasbussar körs fortfarande på naturgas

1:10 min

I våras kunde P4 avslöja att Örebros biogasbussar kördes till en tredjedel av fossila bränslen.  I somras såg det bättre ut, men nu är problemet tillbaka.

- Vi vill ju från Örebros sida att det ska vara 100 procent biogas i bussarna, men tyvärr är det inte det just nu, säger centerpartisten Charlotte Edberger Jangdin, ordörande för tekniska nämnden.

Efter att en åtgärdsplan genomfördes i somras kunde Swedish Biogas i juli leverera hundraprocentig biogas till Örebros stadsbussar för första gången på fem år. Men i augusti visar siffror att biogashalterna i bussarna åter igen var nere på 70 procent.

- Det är vissa störningar med produktionen ute på den här anläggningen, och därför använder man naturgas som back up eftersom bussarna alltid måste kunna gå, menar Edberger Jangdin.

Avtalet som kommunen skrivit med Swedish Biogas säger ingenstans att företaget måste leverera biogas till hundra procent, vilket kommunen menar var ett misstag.

- Skulle man skriva om avtalet idag skulle vi gjort annorlunda och skrivit att de var tvungna att få fram biogas till hundra procent, men så står det inte idag.

Kommunen väntar nu på att avtalet ska gå ut så att man kan skriva ett nytt avtal med biogasanläggningen i Karlskoga istället, där kommunen är delägare. Men det kan inte ske förrän tidigast 2019, och så länge försöker man lösa problemen med Swedish Biogas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista