Asylkaos gör det svårt att fullfölja uppdrag

6:40 min

Studieförbundet Vuxenskolan och ABF har i uppdrag från regeringen att ordna aktiviteter för asylsökande som kommer till Sverige. Men med tanke på hur flyktingkatastrofen ser ut just nu beskrivs situationen som kaosartad.

– Just nu är det näst intill omöjligt att få det att fungera, säger Björn Brunnberg, verksamhetsledare på studieförbundet Vuxenskolan. Det finns bara ett ord som kan beskriva situationen i Sverige och det är kaos.

Studieförbunden har i uppdrag från regeringen att ordna aktiviteter för de asylsökande som kommer till Sverige. 30 miljoner kronor har avsatts till detta. Bland annat gäller det insatser för att stärka kunskaperna i det svenska språket och att främja deltagandet i det svenska samhällslivet.

-- Till exempel finns det inte längre någon som helst möjlighet att bedriva utbildning i Ställdalen nu när Migrationsverket gjort om asylboendet där till ett transitboende, menar Björn Brunnberg. Det innebär att folk kommer direkt från färjor och stannar max tre dagar för vidare transport till längre boendeformer.

Studieförbundens uppgift att utbilda och ge de som precis kommit till Sverige en bra start är dock något som det läggs stort fokus på. 

– Det blir lite guldkanten på tillvaron, förklarar Eva Ströman, ABF. Det finns ett enormt kunskapssug och en enorm vilja att så snabbt som möjligt lära sig språket och hur samhället fungerar. Man blir rörd. Det är där vi kan hjälpa till.

Förutom de som är anställda vid studieförbunden finns det även många volontärer som vill hjälpa i den mån de kan.

– Det finns en vilja att hjälpa till även från allmänheten, fortsätter Eva Ströman. Senaste träffen vi hade dök det upp 20 personer som ville hjälpa till på de sätt de kan.

Hela förmiddagsprogrammet sändes från asylboendet Englagård i Åsbro under onsdagen. Här kan du lyssna till programmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista