Nya sedlar, Cashguard, Erik Eskils, Ica Maxi
1 av 2
Erik Eskils, butikschef Ica Maxi Universitetet, berättar att man haft problem att få ut rätt valörer. Foto: Madeleine Persson/ Sveriges Radio
Växelsysten, Cashguard, Nya sedlar, problem
2 av 2
Tidigare hade valörerna varsina valsar i växelsystemet. Men när de nya sedlarna införts måste flera av dem samsas och det orskar problemen. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio.

Nya sedlarna ger matbutikerna brist på tjugolappar

2:06 min

Flera matvarubutiker har haft problem med växelsystemet Cashguard i samband med införandet av de nya sedlarna. Ica Maxi butiken vid Universitetet i Örebro är en av de som drabbats.

Erik Eskils är butikschef på Ica Maxi Universitetet i Örebro och har haft problem med butikens växelsystem sedan de nya sedlarna införts.

– När en kund vill ha den servicen att den ska ha en speciell valör så är det inte säkert att den ligger längst fram och då spottar det helt enkelt ut exempelvis 20-lappar som växel på en hundring istället för två femtiolappar Konsekvenserna har ju blivit att tjugolappar har kommit som växel mycket oftare än vad vi förutspått så då har vi i någon situation stått utan växel i 20-lappar, säger Erik Eskils. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista