Barnfamilj på flykt i natten polis bil med tända lyktor i bakgrunden
Familj på flykt. Foto: Johanna Melén

Tuff match för länets kommuner om mängden flyktingar ökar

Hur väl förberedda är länets kommuner på att hantera en framtida flyktingkris. Den delikata frågan vill Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, ha svar på senast idag.

Länets största kommun Örebro skriver i sitt svar att om antalet asylsökande skulle öka kraftigt kommer alla verksamheter, det sociala, skolan, överförmyndaren och på sikt även Vuxenutbildning- och arbetsmarknadsförvaltningen att få ett ökat tryck. Här behövs i så fall avsevärt större tillgång till bostäder, menar Örebro kommun i sitt svar.

Kommunen skriver också att man behöver se över en ökad risk för segregation och trångboddhet som effekt av ebo-lagen som ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill.

Lindesbergs kommun svarar att bristningsgränsen snart är nådd när det gäller ensamkommande och att belastningen på socialtjänsten är mycket hög. Även frågan om boende är mycket kritisk, skriver Lindesbergs kommun.

Idag ska samtliga kommuners svar vara inskickade till MSB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista