Örebro universitet. Foto; Marie Hansson/P4 Örebro.
Trots hot mot flera lärosäten, däribland Örebro universitet, så föreligger inget hot enligt polisen. Foto: Marie Hansson/P4 Örebro.

Ingen hotbild mot Örebro universitet

"Alla kan gå till universitetet som vanligt"
1:32 min

Lunds universitet hålls stängt i dag på grund av hot, även andra lärosäten har nämnts vid hotet, däribland Örebro universitet, men trots det bedömer polisen att det inte finns någon hotbild mot universitetet.

Polisen har under natten försökt lokalisera avsändaren av det hot som lett till att Lunds universitet hålls stängt i dag.

På den anonyma appen Jodel kunde lundabor igår läsa meddelandet "Några av er är ok. Gå inte till Universitetet imorgon om ni är i Lund. Kolla nyheterna imorgon morgon. Så länge jodlare." Meddelandet är kopierat från skolskjutningen i Oregon i början av oktober och det här har gjort många elever oroliga. Även andra lärosäten ska ha nämnts på appen.

Men enligt Erik Nilsson, säkerhetsansvarig på Örebro universitet, så avfärdar polisen hoten mot Örebro.

– När den här typen av hotbilder dyker upp pratar vi med polisen och hos polisen gör man bedömningen att det inte föreligger någon hotbild.

Alla som går här eller jobbar på universitet kan gå hit som vanligt säger Erik Nilsson. Han säger också att han är medveten om att vissa av studenterna är oroliga och att det har förekommit flera diskussioner om det här på sociala medier.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".