Det borras för bergvärme.
Många vill borra för bergvärme i år. Foto: Jurek Holzer/SvD/TT

Fler i Örebro använder bergvärme

1:30 min

I år väntas anmälningar om att använda bergvärmepump i Örebro kommun blir den högsta sedan 2007.

– Det har kommit in väldigt många anmälningar i år. Hittills ligger vi på 350 inkommande anmälningar och det är högst sedan 2007 och vi förväntas oss att det kommer in ännu fler, säger Anders Ringqvist, enhetschef på miljökontoret i Örebro.

Ökningen i antalet anmälningar om bergvärmepumpar beror delvis på att ett område i Lundby har bestämt sig för att använda värmepumpar istället för fjärrvärme som man idag har.

Tanken med en värmepump är att borra ett håll i marken, mellan 100 och 200 meter, hämta värme därifrån och producera både värme och varmvatten. Det finns både för- och nackdelar med en bergvärmepump, den har en relativt hög investeringskostnad men en låg driftskostnad.

– Bergvärme betalar in sig ganska snabbt och har en låg underhållskostnad och jag tror att det är det som gör att fler och fler väljer bergvärme, säger Anders Ringqvist.

Att det inte är fler som väljer värmepumpar beror på att det måste vara minst 20 meter mellan två borrhål och att huset måste ha ett vattenburet värmesystem. Höga investeringskostnader kan också påverka valet av bergvärme, menar Anders Ringqvist på miljökontoret i Örebro kommun.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista