Tuppen Ernst
Christina Forss från Fjugesta är ägare till den 1,5 år gamla tuppen Ernst, som just nu konkurrerar om titeln "Sveriges finaste tupp". Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio

Fjugestas Ernst kan bli årets tupp

3:24 min

Just nu pågår en något ovanlig skönhetstävling, det är nämligen Sveriges finaste tupp som ska koras. 

Tuppen Ernst från Fjugesta ligger hittills på en stadig andraplacering.

– Jag såg tävlingen på Facebook och tänkte att det här var en rolig grej. Så lite på skoj skickade jag in ett bidrag på Ernst för att han är så fin, säger tuppens ägaren Christina Forss. 

Det är tidningen Lantliv som utlyst en Facebooktävling där allmänheten får rösta på årets finaste tupp. Den 1,5 år gamla tuppen Ernst från Fjugesta är nu en av fem finalister till tävlingen som avgörs under dagen. 

– Han ligger just nu på en ganska stadig andraplats. Ture ligger först, han ju väldigt snygg så vi får nog kanske nöja oss med den placeringen. 

Ernst är mörk, svartskimrig med lite blått i fjädrarna. 

– Han skimrar lite i ljuset, det ser ut som att han har badat i olja när solen ligger på så han blir väldigt vacker. 

Vad tror du man går på när man röstar?

– Det är nog ståtligheten och hur kroppshållningen är på dem, Ture är väldigt upprätt medan Ernst är väldigt kompakt. Så det kan vara det som folk går på. 

Varför ska man rösta på just Ernst?

– Jag tycker man ska rösta på Ernst för han är en lugn och trevlig kille som är väldigt snygg. Han tar hand om sina damer och letar upp mat åt dem och är trevlig mot både människor och djuren omkring. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista