Noter skrivna av Jeremias i Tröstlösa.
1 av 6
Noter skrivna av Jeremias i Tröstlösa.
Marie Danielsen, chef , Örebro universitetsbibliotek.
2 av 6
Marie Danielsen, chef , Örebro universitetsbibliotek. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.
Hans Nerelius, , Örebro universitetsbibliotek.
3 av 6
Hans Nerelius, , Örebro universitetsbibliotek. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.
Delar av Strindbergs skrift Isaks Julkväll, finns i en kulvert under Örebro universitet.
4 av 6
Delar av Strindbergs skrift Isaks Julkväll, finns i en kulvert under Örebro universitet. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.
Arkiv
5 av 6
Arkiv . Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.
Delar av den kulturskatt som förvaras i en kulvert under Örebro universitet. Dolt för den breda allmänheten.
6 av 6
Delar av den kulturskatt som förvaras i en kulvert under Örebro universitet. Dolt för den breda allmänheten. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.

Delikat hantering av Strindberg, Fröding och Jeremias i Tröstlösa

4:39 min

Det är en riktig kulturskatt som ryms ner i gångarna under Örebro universitet, men tyvärr inget för gemene man att ta del av då handlingarna måste hanteras varsamt.

Den så kallade Mörnersamlingen aktualiserades i veckan av musikern Staffan Ernestam som hittade texterna när han besökte arkivet under Örebro universitet. Där finns bland annat ett antal Frödingtexter och material av Jeremias i Tröstlösa, Levi Dickson. Men också av Strindberg, mycket är unikt och en del opublicerat.

Marie Danielsen, chef Örebro universitetsbibliotek och bibliotekarien Hans Nerelius visar upp flera av de gamla originalen för P4 Örebros reporter, Andreas Morén.

Texterna förvaras i lämplig miljö och kan bara visas under speciella omständigheter, alltså inte tillgängligt för allmänheten.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista