Kronofogdens skylt
Foto: Fredrik Sandberg.

Kronofogden anmäler fler och fler fall om misstänkt penningtvätt

1:18 min

Kronofogdemyndigheten anmäler allt fler fall av misstänkt penningtvätt till polisen.


Hittills i år har myndigheten gjort över 100 anmälningar till polisen om misstänkta penningtvätt.

– Det här är rutiner som vi har och som ligger ute både hos våra receptioner och även hos våra försäljningsteam att underrättelse ska göras, säger Stefan Lind, kronokommissarie på Kronofogdemyndigheten.

Förra året gjordes 75 anmälningar, året innan 88 men hittills i år har myndigheten gjort fler än 100 anmälningar trots att det är två månader kvar till årsskiftet.

Kronofogden underrättar polisen om man misstänker penningtvätt, det händer främst när summor över 30 000 kronor betalas kontant.

Som vi tidigare berättat så finns det kritik mot kontantbetalning, att den ökar risken för penningtvätt och stöld. P4 har varit på en exekutiv auktion i Örebro där en budvinnare betalade 250 000 kronor i kontanter för en fastighet och just sådan betalning vill kronofogden helst slippa.

– Vi vill ha så lite kontanthantering som möjligt men vi har inte den möjligheten att neka kontantbetalning enligt den lagstiftning som idag finns, säger Stefan Lind på Kronofogdemyndigheten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista