Äldrevård. Foto: Nina Varumo/Scanpix.
Personalen i äldrevården i Örebro anser att de äldre drabbas av nedskärningarna. Foto: Nina Varumo/Scanpix.

Nya protester från personalen i äldrevården - "det är de äldre som får ta smällen"

1:17 min

Personalen inom äldrevården i Örebro uttrycker nu stark oro för de äldre, och anser att cheferna inom äldrevården lovar runt men håller tunt.

Vi har tidigare berättat om hur personal inom äldrevården i Örebro säger upp sig i protest mot planerade nedskärningar på 100 miljoner kronor.

Maria Kaplan och Lena Bergström i Tallbackens arbetslag inom hemvården i Norrby-Sofia i Örebro tycker att bantningskraven inom äldreomsorgen stämmer illa med rubriken på kommunens broschyr om äldrevården.

– Folk slutar, man orkar inte jobba såhär längre.
– Det är mer pengafokuserat, det är inte som man sagt att det ska vara.

"Du ska kunna leva ditt liv som du vill" heter det där, men när organisations skruvas åt minskar också de äldres valmöjligheter.

Neddragningarna innebär också att antalet delade turer ökar, alltså där arbetsdagen delas upp i perioder med långt mellanrum och det gör det svårare att arbeta heltid, som är ett annat mål för politiken.

Kartin Östgren är tillförordnad chef för vård- och omsorgsförvaltningen och det är hon som har att brottas med det här problemet.

– I takt med att man blir färre så kan det såklart bli fler delade turer, men det är viktigt att kunna få heltid, vi jobbar med båda, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista