Öppet hus raggar gode män
Runt 200 personer kom till det öppna huset om att bli bland annat god man. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.

Många örebroare vill bli god man för ensamkommande flyktingbarn

0:42 min

Intresset för att bli god man till ensamkommande flyktingbarn i Örebro är fortsatt stort. När kommunen ordnade öppet hus på onsdagen, anmälde sig tio nya gode män till överförmyndarkansliet.

Runt 200 personer dök upp och visade intresse för bland annat uppdraget som god man, när det var öppet hus på Örebro Servicecenter på onsdagen.

Ann-Catrin Svantes Ohlson, chef för överförmyndarkansliet, beskriver ett myller av folk och till och med trängsel när intresserade kommuninvånare skulle registrera sig för att bli god man.

– Det var glädjande trångt, berättar hon. Det är så roligt att se att så många är intresserade av att hjälpa till och göra en insats.

– Vi lämnade ut 100 intresseanmälningar, och det var så trångt så att de inte kunde fylla i dem där och då. Men vi fick tio anmälningar på plats och hoppas på ytterligare åtminstone 50-60 som vi inte fick in igår (på onsdagen).

Men även om alla dessa personer skulle anmäla sig och faktiskt bli gode män, bedömer Ann-Catrin Svantes Ohlson, chef för överförmyndarkansliet, att antalet inte kommer att vara tillräckligt.

– Det täcker det behov vi har just nu, men som jag sagt tidigare, så känns behovet oändligt för tillfället, med de ökande strömmar av barn som kommer till Sverige just nu.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista