Jonas Eriksson (MP). Riksdagsledamot från Örebro län.
Jonas Eriksson (MP). Riksdagsledamot från Örebro län. Foto: Miljöpartiet de gröna.

MP: Ta emot en flykting i ditt hem!

"Öppna för dem som vill hjälpa"
5:21 min

Bristen på bostäder till asylsökande kunde avhjälpas om privatpersoner kunde få ersättning för att ta emot dem som inneboende. Det föreslår Miljöpartiet.

– Vi öppna upp för de som vill hjälpa till på egen hand, och där det finns platser i egna boenden. Det finns ett stort folkligt engagemang, säger Jonas Eriksson, miljöpartist och riksdagsledamot från Örebro.

Miljöpartiet vill att det införs en ny boendeform för asylsökande; IBO - ett statligt stöd till andrahandsuthyrning för nyanlända. Det kan handla om uthyrningsrum, andrahandslägenheter eller fritidshus.

Tanken är att ta tillvara det privata engagemanget som finns hos många svenskar för att hjälpa de många asylsökande som kommit till Sverige i höst. En del personer erbjuder redan idag husrum till asylsökande på ideell bas, Jonas Eriksson tror att det kan blir fler om man får betalt för det.

Men vill då allmänheten öppna sina hem för asylsökande?

– Det är svårt att uppskatta hur många bostadsplatser som finns, men det finns och dem vill vi ta vara på när många kommer hit just nu, menar Jonas Eriksson, Mp.

Miljöpartiet tror också att det kan bli en besparing om privatpersoner huserar asylsökande så att man inte behöver ha till exempel anläggningsboende i lika stor utsträckning som idag, runt en miljard kronor beräknad på 15 000 platser i privata bostäder.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".