Josefin Stålbert Stefan Green Julieta Pruteanu
Josefin Stålbert Stefan Green Julieta Pruteanu. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio.

Fullt på härbärge för EU-migranter när portarna slog upp i Örebro

"Vi är i behov av att frivilliga skänker mat"
1:24 min

Femton sökte och elva fick plats när Härbärget Vinternatt öppnade dörrarna för andra året i rad. 

– Alla Örebroare ser de här människorna som sitter utanför affärerna som saknar bostad och ofta bor i bilar eller under bar himmel, säger Josefin Stålbert, en av de ansvariga för härbärget Vinternatt.

I dag öppnades dörrarna för Vinternatt - ett härbärge som från 10 november till mitten av april nästa år ska erbjuda EU-migranter varmare nätter. Härbärget öppnades för första gången förra året, och i somras beslutades det att driva verksamheten i år igen. 

– Vi såg att de fanns ett behov bland de här människorna att erbjuda ett härbärge för att lindra en direkt nöd som pågår i Örebro just nu, menar Josefin.

På Vinternatt erbjuds 12 personer vila, värme och möjligheter att duscha och tvätta sina kläder. Ett enkel mål mat på kvällen och frukost på morgonen. De boende får stanna på Härbärget under en vecka, från klockan åtta på kvällen till nio på morgonen. Varje tisdag erbjuder man nya platser till behövande från samlingsplatsen på Pingskyrkan. 

– Den här nöden finns här och vi måste hjälpa till här på plats. Det ser man bland Örebroarna är att det är oerhört många som vill hjälpa till. Vi har hundra volontärer, många organisationer och kyrkorna sluter upp. Vi har också fått bidrag från Örebro kommun nu, det är fantastiskt att se!

Men fortfarande finns ett stort behov av att frivilliga skänker mat. 

– På vår Facebooksida Vinternatt i Örebro så kan man bli uppdaterad. Vi behöver soppor, vitt bröd, smör och olika matgrejer. Men också olika hygienartiklar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".