Lindesberg. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Lindesberg. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Stopp för ensamkommande i Lindesberg gav ingen effekt

0:49 min

Lindesbergs kommuns beslut att inte ta emot några ensamkommande barn och unga från första november till sista april nästa år har inte gett någon effekt.

Sedan beslutet började gälla har nio ensamkommande kommit till Lindesberg.

– Vår tanke var att det skulle ge en effekt att andra kommuner kunde ta ett ansvar under tiden i och med att vi har ett sådant oerhört tryck nu, säger Irja Gustavsson som är socialdemokrat och kommunalråd.

Det var den 27 oktober som krisledningsnämnden i Lindesbergs kommun beslutade om att sätta stopp för ensamkommande under ett halvår. Beslutet skickades till länsstyrelsen och till Migrationsverket.

I beslutet kan man läsa att läget för kommunen är mycket ansträngt och att det finns ungefär 150 ensamkommande i kommunen och att det bland annat inte finns plats på förskolor och skolor.

Trodde ni då att det skulle leda till ett stopp?

– Rent ärligt, nej. Alltså vi har ju också sagt att vi aldrig har aldrig varit beredda på att bryta mot lagstiftningen. Lagstiftningen är ju väldigt stark att kommer det barn så ska vi ta hand om dem och det har vi ju också sagt att vi ska göra, säger Irja Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista