Kabel för optisk fiber (bredband).
1 av 2
Kabel för bredband. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg/Sveriges Radio.
Åsa Lindin, bredbandssamordnare Länsstyrelsen Örebro län. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Åsa Lindin, bredbandssamordnare Länsstyrelsen Örebro län. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Stor utmaning att ge hela Örebro län fiberbredband

6:32 min

Det är en bra bit kvar till att även landsbygdens invånare i Örebro län har tillgång till snabbt fiberbredband, även om länet ligger långt framme.

Regeringens mål är att 90 procent av Sveriges befolkning ska ha snabbt bredband år 2020.

– Det är ju ett tufft mål, speciellt om man tänker sig områdena utanför tätorterna, säger Åsa Lindin, bredbandssamordnare på Länsstyrelsen i Örebro län.

– Vi ligger bra till i Örebro eftersom vi varit tidigt framme och sökt pengar, men målet är inte nått än på ett tag, berättar Åsa Lindin.

I sju av länets tolv kommuner har 60 procent eller fler av invånarna tillgång till snabbt bredband, men det skiljer sig mellan tätorter och landsbygd.

Städer och tätorter är tanken att markanden ska erbjuda bredband då utbyggnaden är lönsam, men landsbygden och små byar får lägga egna pengar eller söka stöd om man är färre än 200 invånare.

– Alla måste hjälpas åt, staten, byalag, företag.

Vill man ha stöd från staten får man söka via Landsbygdsprogrammet, just nu 114 miljoner kronor per år i Örebro län. Men kommunerna ska hjälpa Länsstyrelsen att göra prioriteringar om var bidragen gör mest nytta och att man inte finansierar bredbandssatsningar som marknaden skulle kunna ta hand om.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista