Trend i år: Välgörenhet istället för julgåvor

2:10 min

Välgörande ändamål eller julpresent? Fler och fler företag väljer idag att skänka pengar till välgörenhet än presenter. På Atlas Copco i Örebro fick man ihop en miljon kronor.

– Där jag jobbar skänker man till behövande istället för att vi får presenter. Det tycker jag är bra, för det är inte säkert att man vet vad man ska göra med presenter man får, säger en kvinna som heter Maria.

Danne Eliasson jobbar som chaufför på Pågen.

– Vi brukar få julklappar handdukar trevligt, vi har även skänkt till olika arrangemang. I år inte en aning om var vi hamnar, säger han.

Jo, visst delas det fortfarande ut julklappar på arbetsplatserna. Men kanske går det att spåra en trend att arbetsgivarna mer och mer skänker till välgörande ändamål, i stället för att ge julgåvor.

På Arvin Meritor i Lindesberg har man i år valt bort att lägga pengar på att skicka traditionella julkort. I stället ger man bidrag till ett barnhem i Tanzania.

Och på Atlas Copco i Örebro skippades julklapparna helt i år och i stället har man gett ett bidrag till förmån för människor på flykt i Europa. Många av de 1800 medarbetarna har frivilligt avstått en del av sin lön, och gett extra pengar. Atlas Copco i Örebro sköt till lika mycket, och utöver det bidrog koncernen med samma summa.

– Det blev en bit över en miljon kronor. Det blir tre organisationer som kommer att få del av pengarna: Röda Korset, Moas, som bygger på att man räddar folk från Medelhavet, och UNHCR, FN:s flyktingorganisation, berättar Andreas Nordbrandt, divisionschef och vd.

– Vi är väldigt stolta över att hela det här engagemanget som kommer från de anställda, men sen har givetvis företaget stöttat med att också bidra, men det är medarbetardrivet.

Insamlingen kommer att få efterföljare i Atlas Copcokoncernen,  som finns i många länder:

- Kampanjer har startats på de flesta håll i världen, vilket är väldigt kul att se, säger Andreas Nordbrandt.

En tjuvtitt på några av årets julgåvor:

Atria i Sköllersta:


Förmodligen blir det en matkorg, och sedan ger till Bris, det har vi gjort i några år"

BAE Bofors med 300 anställda i Karlskoga:


Vi ger inga traditionella gåvor i år, istället ger vi till någon ideell förening. Sedan blir det någon personalaktivitet. Det har blivit mer inriktat på välgörenhet de senaste åren"

Orica Sweden AB i Gyttorp, 320 anställda:


Presentkort så personalen själv kan välja på nätet vad de vill ha"

Örebro kommun, 13 000 anställda med timvikarier:


Det blir en stor kommunal julfest, 12 - 19/12 på Conventum"

Arvin Meritor i Lindesberg:


I stället för julklappar har vi sedan några år en fast bonus som kommer på decemberlönen. Och i stället för att skicka traditionella julkort skänks en summa till ett barnhem i Tanzania som en tjej från Lindesberg startat"

Atlas Copco i Örebro:

Tidigare år har det varit presentkort till personalen, men i år valde medarbetarna bort julgåvan till förmån för flyktinghjälpen. Medarbetarna har också själva gett pengar, liksom enheten i Örebro och koncernen. Totalt blev det över en miljon kronor"