Fossila fonder snart ett minne blott.

Örebro kommun nästan nere på noll

1:11 min

Innan årskiftet ska Örebro kommun ha satt helt stopp för investeringar i så kallade fossila fonder. Idag återstår 12 miljoner av det totala fondinnehavet i fossila fonder.


– Enligt vår finanschef ska vi gå i mål under det här året. Vi kanske inte kan komma helt till noll för det är vad jag förstår inte jätteenkelt men vi är så nära noll det går och då har vi uppnått den målsättningen vilket ju är väldigt bra, säger Lennart Bondeson som är kommunalråd och kristdemokrat i Örebro kommun.

Örebro var den första kommunen i Sverige som bestämde sig för att sluta placera pengar i fonder som investerar i fossil energi som olja, kol eller bensin. Det av miljöskäl.

Förra året gjorde kommunen även en kartläggning som visade att 105 miljoner kronor var placerade i fossila fonder. Idag är det alltså nere på 12 miljoner, vilket motsvarar 3 promille av kommunens totala fondinnehav på 3,4 miljarder.

Några har tagit efter men flera kommuner ligger trots beslut om att minska sin klimatpåverkan långt efter. Ett argument för dem är att om man investerar i fossila fonder så kan man vara med och påverka, men det tror inte Lennart Bondeson på.

– Det låter för mig som då inte är ekonom ganska orealistiskt, jag tror inte man har den möjligheten. Det måste vara mycket bättre att placera i de fonder som är helt fria från det som är smutsigt, säger Lennart Bondeson.