Attentatet i Paris

So-lärare vägvisare för Skogstorpseleverna i terrorns spår

1:23 min

Helgens terrorattentat i Paris har lämnat många med frågetecken, kanske framförallt hos barn.

Melinda Sandberg går sjunde klass på Skogstorpsskolan i Kumla och fick hjälp att reda ut händelsen på So-lektionen.

– När jag fick reda på det blev Jag blev chockad. Jag brydde mig inte så mycket för tillfället. Sen frågade jag mina föräldrar om det, och då tyckte jag att det var hemskt. Varför hände det i Frankrike? säger Melinda Sandberg, 13 år, på Skogstorpsskolan i Kumla.

Melinda Sandberg ska snart påbörja sin lektion i samhällskunskap. Det är måndag morgon, men en helt vanlig måndag är det förstås inte.

Helgens terrorattentat har lämnat många ungdomar med frågetecken. Frågetecken som So-lärare Jonas Langell ska försöka besvara.

Jag känner att jag har ett jättestort och viktigt uppdrag idag. Barnen kommer och har mycket frågor, och jag har själv två barn hemma. Barnen har såklart funderingar, men varför gör man såhär mot dem? Vad har de gjort?"

Förutom att ge barnen den fulla bakgrunden, menar Jonas att det viktiga är att fånga in barnens känslor.

– Jag tänkte att jag börjar där. Jag frågar vad barnen tänker och har för känslor kring det som har hänt. Jag tror inte att någon har undgått det som har hänt, men det är svårt att ta in, säger Jonas Langell.

Melinda tycker att det är bra att man får en chans att ventilera händelsen i skolan. 

– Jag tycker att är rätt att man pratar om det, om någon mår dåligt eller så, så får man prata ut, säger Melinda Sandberg.