Föräldrar vill motverka att fler ansluter sig till IS

2:15 min

Runt 20 personer från Örebro tros ha rest till Syrien och Irak de senaste fyra åren för att ansluta sig till våldsbejakande extremistiska grupper.

Nu har föräldrar till flera av de som rest organiserat sig för förhindra att fler lämnar Örebro i det syftet.

Muna är mor till en av de unga män som rest till inbördeskrigets Syrien. I januari i år fick hon reda på att hennes 24-årige son hade dött.

– Hans kompis skickade en bild på honom. Det var så jag fick veta att han var död. De har ett system för att anhöriga ska få reda på om deras barn har dött, säger Muna.

Från Örebro har det rest runt 20 personer till kriget i Irak och Syrien de senaste tre åren. Munas son reste under hösten 2014.

- Det är obeskrivligt, ibland får jag inte in att han inte lever längre, säger hon.

Enligt Örebropolisen råder det ingen tvekan om att de personer som rest under 2014 åkt för att ansluta sig till extremistgruppen IS. Muna tror däremot att just hennes son reste för att bidra med hjälparbete.

Efter Göteborg, Stockholm och Malmö är Örebro den stad varifrån flest personer åkt för att ansluta sig till al-Qaidainspirerade grupper. Nästan alla kommer från stadsdelen Vivalla.

Nu har flera föräldrar, framförallt mammor till unga män som rest, börjat organisera sig för att fler inte ska åka till Syrien och Irak.

 – Vi vill bilda en grupp som dels ska fungera som en stödgrupp till anhöriga, men också som en kraft som ska få färre ungdomar att åka, säger Muna.

Föräldrarna som engagerar sig kommer försöka identifiera och prata med de unga män och kvinnor som man misstänker vill resa. Samtidigt vill de påverka kommunen att göra något åt det de upplever som ett oacceptabelt utanförskap i stadsdelen Vivalla.

– Ungdomarna växer upp i arbetslöshet och segregation, det bidrar till att man känner sig utanför det svenska samhället, säger Hirsi vars son också åkte till Syrien under 2014.

– Man har lagt för mycket uppmärksamhet på de som har åkt, men man har lagt för lite på de som är kvar, säger Hirisi.

 Muna och Hirsi heter egentligen något annat.