Efterlängtade Sana på plats i klass 1B på Stureskolan

3:01 min

Eleverna i klass 1B på Stureskolan i Örebro har äntligen fått träffa sin nya klasskompis Sana från Afghanistan.  

Inför Sanas ankomst till klassen ritade alla elever teckningar och skrev brev för att hon skulle känna sig välkommen. Alltihop fick hon när hon kom till klassen första skoldagen, och blev jätteglad.

– Sanas bror har hört av sig och tackat, berättar Yvonne Rowinski, lärare i klass 1B. Han berättade att hela familjen är så glad och tacksam för att klassen välkomnat henne så varmt.

Förklarar med kroppen
Och Sana verkar verkligen jättenöjd. Hon leker för fullt med sina nya kompisar och har redan lärt sig flera ord på svenska. Alla i klassen hjälper till med förklaringar och kroppsspråk för att hon ska lära sig så fort som möjligt.

– Vi försöker lära henne och visar med händerna och så, förklarar Dalia. Och det funkar ganska bra.

– Man kan lära henne med kroppen, för då kanske hon förstår lite bättre, säger Stina. Och så är det ju bra att hon har vänner för då lär man sig lite snabbare när de berättar och så.

Att vara en bra kompis är också viktigt för att få Sana att trivas, menar barnen. Därför behöver alla vara snälla och hjälpa till med sånt som Sana kanske inte vet eller är bekant med.

– Man kan vara lite extra snäll, säger Miriam.

– Vi kan ju leka med henne och dela glädje, menar Liam.

Pratar pashto
En av eleverna i klassen, Farat från Pakistan, pratar samma språk som Sana, pashto, och kommer säkert att få hjälpa till lite extra med att översätta vissa saker. Men det är inte meningen att hon ska fungera som tolk, förklarar Yvonne Rowinski.

– Det är alldeles för svårt för en sjuåring och inte heller rättvist, menar hon.

Efter jullovet kommer Sveriges Radio Örebro att återvända till klass 1B för att se hur det går för Sana och de andra barnen.