Delar av Rudbecksgatan i Örebro avstängd under helgen

1:11 min

Delar av Rudbecksgatan kommer vara helt avstängd för trafik under helgen. Detta beror på att energibolaget Eon håller på att förbereda för fjärrkyla till centrala och norra Örebro.

– Vi kommer korsa Fabriksgatan och Rudbecksgatan och kommer stänga av trafiken i den korsningen hela helgen, säger Efwa Nilsson som är regionchef på Eon Sverige.

Det rörsystem som Eon håller på att installera ska alltså bära fjärrkylan i Örebro. Fjärrkylan fungerar precis som fjärrvärmen, fast tvärt om. Istället för varmt vatten, så strömmar kallt vatten genom rören och hjälper till att kyla ner luften i framför allt offentliga lokaler och kontorskomplex.

Anledningen till att Eon väljer att satsa på den här installationen är att fjärrkylan bland annat har betydligt mindre negativ miljöpåverkan än vad de kylsystem har som används idag.

Grävarbetet har redan kommit en bit på vägen och hela projektet, som kommer kosta omkring 30 miljoner kronor, planeras att vara klart under 2017. Men till helgen är det alltså trafiken på Rudbecksgatan som kommer påverkas.

– Det kommer störa strafiken och det kommer att märkas, men det leder till någonting som är bra för Örebro, säger Efwa Nilsson.

Den del av Rudbecksgatan som kommer vara helt avstängd för trafik är biten mellan Östra Bangatan och Drottninggatan, men det kommer vara begränsad framkomlighet hela vägen förbi Rudbecksskolan.