Örebrokoppling till jihadistfästet Molenbeek undersöks

1:42 min

I spåren av terrorhändelserna i Paris undersöks nu svenska kopplingar till den stadsdel i Bryssel, Molenbeek där flera av de misstänkta terroristerna hållit till.

Bland annat handlar det om en pick up som ska ha byggts om och som har kopplingar till guantanamosvensken Medhi Ghezali.

Det var på onsdagen som Dagens Nyheter skrev om örebroaren Medhi Ghezali och kopplingar till det numera ökända Molenbeek i Bryssel. Medhi Ghezali vistades nämligen hos kompisar i Molenbeek under hösten och vintern 2013. På väg dit hade han plockat ut två nya bilar i Sverige men utan att betala för dem, något han senare kom att dömas för till tio månaders fängelse. Vad han skulle använda bilarna till fick aldrig åklagaren Sarah Hajslund Hansen något bra svar på.

– Nej, egentligen fick jag inte det. Han hade så vitt jag minns inga bra svar på vad han skulle ha bilarna till, säger Sarah Hajslund Hansen.

En av bilarna, en pick up, hittades av myndigheterna i Bryssel i januari i fjol och enligt uppgifter till Dagens Nyheter hade då flaket justerats på något sätt. Samma källa berättar att bilar av den typen har förts från Europa till Syrien där de använts av väpnade grupper.

Men P4 Örebro har pratat med den person som hämtade bilen i Bryssel och tog den tillbaka till bilfirman i Sverige. Enligt honom var flaket inte justerat utan bilen var snarast i nyskick. Vad som inte heller framgår i polisens förundersökning är att bilen hade omregistrerats i Tyskland och därefter sålts till en bilfirma i Bryssel. När bilen hittades av myndigheterna tvingades bilfirman i Bryssel att lämna ifrån sig bilen som idag ägs av en privatperson i västsverige.

P4 Örebro har försökt nå Medhi Ghezali men utan att lyckas. Han är inte misstänkt för något brott i samband med vistelsen i Molenbeek i Bryssel.