Madrasser och sängkläder. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Sovplatser för flyktingar. Pontus Lundahl/TT.

Örebro län bidrar med sovplatser till flyktingar

1:25 min

Samtidigt som Migrationsverket flaggar för att man inte längre kan erbjuda tak över huvudet åt alla nyanlända så visar en inventering i länet att det kan finnas tusentals akutplatser att ta till. Men då handlar det om gymnastiksalar och lokaler som idag används till annat.


Migrationsverket har vädjat  till kommunerna i landet om hjälp att få fram tillfälliga, så kallade evakueringsplatser, åt asylsökande.

I mittområdet, där Örebro ingår, tillsammans med fem andra län, behövs akut 2 500 sovplatser. Den inventering som nyligen gjorts i länets kommuner ger gott hopp:

– Det kom fram 138 lokaler, med 3 354 möjliga platser, säger Anton Landenmark, handläggare på Länsstyrelsen, som ansvarat för inventeringen.

– Men, tillägger han, det är inte säkert hur många av de här lokalerna som går att använda. De behöver också utrustas med sängplatser, det ska finnas tillräckligt antal toaletter, duschar, och utrymningsvägar.

De platser som kom fram är oftast större kommunala lokaler, exempelvis gymnastikhallar. Men även privata husägare har anmält till kommunerna att de kan bidra med lokaler.

Kommunerna ska nu utvärdera vilka lokaler som kan användas, och behovet av utrustning.

Länets kommuner har bidragit i olika mått. Karlskoga kommun har till exempel fått fram 21 möjliga lokaler, medan Örebro i dagsläget endast föreslår 3.

– Siffrorna i listan kan förändras snabbt om det kommer fram fler lokaler, säger Anton Landenmark.

Migrationsverket ser positivt på att ett stort antal lokaler föreslagits.

– Det är en hög siffra, ja, men Länsstyrelsen har tittat på alla möjliga evakueringslokaler. Min uppfattning är att kommunerna nu jobbar utefter de listor som tagits fram, säger Magnus Rodin, chef för Migrationsverket Mitt.

I länet är det enbart Askersund, Lekeberg och Karlskoga som har evakueringsplatser igångsatta. Samtliga platser är tillsatta.


Kommunlistan

Askersund: 13 möjliga lokaler

Degerfors: 15

Hallsberg: 22

Hällefors: 18

Karlskoga: 21

Kumla: 1

Laxå: 1

Lekeberg: 6

Lindesberg: 22

Ljusnarsberg: 7

Nora: 9

Örebro: 3

(Enligt Länsstyrelsen kan listan snabbt förändras)Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista