Dottern nekas modersmålsundervisning i teckenspråk

3:53 min

Örebro är sedan 2010 Europas teckenspråkiga huvudstad. Trots det nekas barn med döva föräldrar modersmålsundervisning i teckenspråk.

Frida Inghamn är medicinskt döv sedan några år tillbaka och har fått cochleaimplantat inopererade för att höra på konstgjord väg. Utöver implantaten är hon beroende av teckenspråk för att kommunicera med andra och däribland sin familj. Frida Inghamn vill att hennes sjuåriga dotter Ottilia ska få modersmålsundervisning i teckenspråk. 

– Jag har jobbat mycket för att själv lära mig teckenspråk, jag lärde mig det som vuxen. Och min man har lärt sig teckenspråk. Min dotter har lärt sig lite teckenspråk, men hon skulle ju ha behövt mer hjälp med det, säger Frida Inghamn.

– Jag har ansökt om modersmålsundervisning i teckenspråk för henne. Först så ringde jag till modersmålsavdelningen och frågade om modersmålsundervisning på teckenspråk och fick svaret att "Nej, vi har inget med teckenspråk att göra. Vilket språk vill du ha modersmålsundervisning i?". Och jag blev ju jätteledsen. Det lät ju som att han inte trodde att teckenspråk inte var ett riktigt språk.

– Men jag lämnade in en offentlig ansökan och fick avslag och fick veta att när barnen går i ettan så erbjuds de en så kallad syskonvecka eller kompisvecka, då de får komma, lära känna varandra och lära sig teckenspråk. Men det är ju inte samma sak som modersmålsundervisning.

– Kommunen behandlar den här frågan som att det inte handlar om modersmålsundervisning, utan som något litet specialintresse eller sådär, tycker jag. Det är inte samma regler som gäller för andra språk. När det gäller andra språk och modersmålsundervisning så har man rätt till ett visst antal timmar per vecka, beroende på hur många personer som behöver det här. Medan teckenspråk, ja men då spelar det ingen roll.

Vad skulle din dotter behöva för undervisning, tycker du?

– Hon skulle ju behöva få det här kontinuerligt, en gång i veckan. Att få komma iväg, träna teckenspråk, använda det utanför hemmet, säger Frida Inghamn.

– Hon kan ju lite teckenspråk, men så fort som hon kanske blir upprörd eller sådär, så glömmer hon ju alla tecken. Så hon skulle ju behöva få träna på det så att det blir lätt för henne att använda. Och i dagsläget så blir det ju väldigt jobbiga situationer, när vi bråkar eller sådär. För då pratar hon snabbare, jag har svårare att höra och vi blir arga på varandra.

– Vem som helst kan ju tänka sig hur det är att bråka, prata om känslor, prata om vad man vill på ett språk som man inte kan så bra. Det blir väldigt mycket ledsna känslor, säger Frida Inghamn.

Vad är anledningen till att hon inte beviljas modersmålsundervisning i teckenspråk?

– Det är ju enbart för att Örebro kommun har sagt att det är inga CODA-barn (CODA står för Children Of Deaf Adults och innebär alltså barn som har döva föräldrar) som får modersmålsundervisning. Det är samma för alla, det är ingen som får det, säger Frida Inghamn.

Var ligger ert ärende just nu?

– Ja, just nu så håller ju chefen för modersmålsundervisning på att utreda det här ärendet. Så vi väntar ju på svar från henne och hoppas på att de ändrar i besluten som finns sedan tidigare.

Hur medveten har din dotter Ottilia varit om hela den här processen?

– I våras någon gång så hade hon ju märkt att en kompis i skolan hade modersmålsundervisning. Och den här eleven hade en förälder som pratade franska. Så Ottilia kom till mig och berättade det och så frågade hon ju "men, varför får inte jag teckenspråk?"