Lastbilschauffören Anne-lie Hellgren attackerades på Truckstop i Örebro. Foto: Karwan Tahir/Sverigesradio/Privat
När Anne-lie stod utan kläder på damernas dusch i Örebro tvingades hon jaga i väg en hotfull man. Foto: Karwan Tahir/Sverigesradio/Privat

Anne-lie attackerades i duschen av en lastbilschaufför på Truckstop

"Törs inte tänka på vad som kunde ha hänt"
1:19 min

Det är rent av farligt att vistas som kvinna på Truckstop, det menar lastbilschauffören Anne-lie Hellgren som tvingades jaga i väg mannen med våld.

En kväll för några månader sedan stannade lastbilschauffören Anne-Lie Hellgren på Truckstop i Örebro för att duscha. Men när hon stod på damernas dusch, utan kläder, kliver det plötsligt in en man.

– Då tittar man ju upp, och då var det en stor gubbe. Jag talade om för honom att det är vettigt att han går ut. Han svarade på ryska eller polska, då blev jag förbaskad och talade om med stora bokstäver "gå ut härifrån". Det gjorde han inte i alla fall, utan då gick han emot mig, berättar Anne-lie Hellgren. 

När mannen närmade sig Anne-lie tog hon upp sin stålhättesko för att försvara sig. Först då gick han ut. 

Anne-lie har arbetat som lastbilschaufför i över 30 år utan att stöta på några problem. Men just på Truckstop, är det rent ut av farligt att vistas som kvinna, menar Anne-lie.

– Jag ska inte behöva fundera över om jag ska våga stanna på en rastplats för att gå in på toaletten och visa att jag är kvinna, eller om jag ska behöva gå ut i skogen och duscha i en plastdunk. 

Trots att Anne-lie lyckades jaga iväg mannen undrar hon fortfarande vad som hade hänt ifall hon hade varit yngre.

– Då törs jag inte tänka på vad som hade hänt ens en gång. 

Truckstop i Örebro syftar till att ge lastbilschaufförer en trygg övernattningsplats, men det är allt annat en tryggt, menar Anne-lie som inte längre vågar stanna på Truckstop. 

– Någonstans har det blivit jättegalet för det måste hit någon form av vaktkur. Det är inte speciellt lugnt och tryggt här. 

Har du blivit trakasserad på ditt jobb, eller känner du till någon som blivit det? Hör av dig till nyheter.orebro@sverigesradio.se 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".