Studiehandledare saknas i länets skolor - Stureskolan en av dem

1:18 min

Det finns inte tillräckligt med studiehandledare i modersmål i länet för att alla elever som behöver ska få den hjälp de har rätt till. Det visar en kartläggning som P4 Örebro har gjort.

En av de skolor som inte fått studiehandledare, trots att de ansökt om det, är Stureskolan i Örebro. Det berättar Yvonne Rowinski som är lärare där.

– Den tolk som finns är väldigt engagerad och far runt i länet, bland annat till Garphyttan och till Lindesberg. Ja, han är överallt, förklarar hon.

Saknar pashto
Det språk han pratar, som man behöver studiehandledare i på Stureskolan, är pashto som talas av vissa afghaner. Men just nu går det alltså inte att få fram, förklarar Yvonne Rowinski.

– Det är svårt. Det är ont om lärare i just pashto. Jag tror inte att det handlar om så många barn, men de är utspridda de som finns.

– Vi har flera elever i samma språkgrupp på Stureskolan och har ansökt om både hemspråk och studiehandledning, men inte fått det. Kommunen har inte kunnat ordna det till den här gruppen, förklarar Yvonne Rowinski.

Det betyder att de elever som skulle behöva hjälp, inte förstår allt som deras lärare säger och lär ut. Mycket går dem över huvudet, som Yvonne uttrycker det, och de får svårt att hänga med i skolan.

Bryter mot lagen
Och så ser det ut i fler av länets kommuner. Lindesberg, Laxå, Karlskoga och Hällefors uppger att de inte kan ge alla barn den studiehandledning som de har rätt till och som lagen kräver.

I Kumla säger man att man är på gång att organisera studiehandledning för dem som just nu inte har, medan Ljusnarsberg, Degerfors och Lekeberg hävdar att studiehandledningen i nuläget fungerar hos dem.

Askersund, Hallsberg och Nora har inte svarat.

Men alla sliter med att hitta lärare till alla språkgrupper, liksom pengar för att betala en alltmer växande verksamhet. Det visar den kartläggning som P4 Örebro har gjort.