Lena Jervgren kvinnlig lastbilschaufför
Lastbilschauffören Lena Jervgren. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio

Kvinnliga lastbilschaufförer otrygga på rastplatser

"Jag tar en extra blick över axeln"
2:59 min

Fler kvinnliga lastbilschaufförer vittnar om otrygghet och hur tufft det är att vara kvinna och köra lastbil. En del undviker offentliga rastplatser.

– Det är dåligt med toaletter efter vägarna, det är alltid fullt och det känns inte tryggt att åka in när man kommer på natten, säger lastbilschauffören Lena Jervgren.

Vi har på P4 Örebro berättat om Anne-lie Hellgren som blivit attackerad av en man när hon i duschen på Truckstop i Örebro. Både hon och andra kvinnliga lastbilschaufförer känner sig otrygga i att använda toaletter och dusch på offentliga rastplatser längst vägarna.

Lena Jervgren menar att det finns vissa ställen som hon undviker.

– Jag hade ett ställe jag alltid stannat på och där kände jag mig hotade en gång så där stannar jag inte längre utan det blir efter vägkanten nånstans, säger lastbilschauffören Lena Jervgren.

– När jag var och lossade på ett ställe en natt i Stockholm  kommer det fram ett gäng på 5-7 stycken killar som ökar takten och är på väg mot mig. Jag hade tur som hade min halvbror med mig, som just då tittade ut. Då vände killarna därifrån. Jag kände mig fruktansvärt utsatt.

Hur har det satt spår nu när du är ute?

– Inte alls egentligen, men jag är väl mer vaksam och tar en extra blick över axeln om det är grönt att gå ut. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".