Truckstop i Örebro
1 av 8
Truckstop i Örebro var menat att bli en trygg övernattningsplats för lastbilschaufförer. Istället förekommer vilda fester, svineri och försäljning av smuggelsprit. Foto: Malin Laurila/Sveriges radio
Truckstop i Örebro
2 av 8
Lastbilschaufförerna lever rövare. Foto: Privat
Truckstop i Örebro
3 av 8
Under nätterna P4 Örebro var på plats pratade vi med ett flertal berusade chaufförer. Foto: Malin Laurila /Sveriges radio
Truckstop i Örebro
4 av 8
Kerstin städar ensam undan helgens stök på Truckstop. Det tar flera timmar. Foto: Malin Laurila/Sveriges radio
Truckstop i Örebro
5 av 8
Spritflaskor fyller hela parkeringen. Foto: Privat
Truckstop i Örebro
6 av 8
Överfyllda soptunnor på måndag morgon. Foto: Malin Laurila/Sveriges radio
Truckstop i Örebro
7 av 8
Kerstin har ett flertal gånger tvingats plocka upp mänsklig avföring från parkeringen. Foto: Privat
Truckstop i Örebro
8 av 8
Kerstin är anställd av Engströms för att städa Truckstop. Foto: Malin Laurila/Sveriges radio

Fyllefester, svineri och försäljning av smuggelsprit på Truckstop i Örebro

1:35 min

Truckstop i Örebro byggdes för att skapa en trygg och trevlig övernattningsplats för lastbilschaufförer, men P4 Örebros granskning på plats visar en helt annan bild. 

– Det är skräp överallt, duscharna ska vi inte tala om för de är kolsvarta. Olja på dörrar då de tvättar bilmattor inne i duscharna. De diskar, slänger matrester och sopor överallt, sprit och ölflaskor. De har party här på helgerna, säger Kerstin som ensam städar på Truckstop i Örebro. 

Men det är inte bara toaletterna som är ett problem. Även på parkeringen tvingas Kerstin plocka allt från spritflaskor, fimpar till mänsklig avföring. 

Vi på P4 Örebro har i två nätter, med en veckas mellanrum, bevakat Truckstop. Vid båda tillfällena kunde vi bevittna lastbilschaufförer som drack sig så berusade att de knappt kunde gå. Det fanns också de chaufförer som använde parkeringen som en toalett.

Efter rykten om att det även förekommer spritförsäljning, använde vi oss av en dold mikrofon för att fråga chaufförer om alkohol. Då blev vi genast erbjudna att köpa smuggelsprit, men vi fick också tips om vilka chaufförer som vanligtvis är på Truckstop för att sälja alkohol.

Under hela tiden vi var på plats stod dessutom lastbilar på tomgång i flera timmar. 

Efter helgen följer vi med Kerstin på en måndag morgon, då hon ensam städar undan kaoset vecka efter vecka. 

– De har ju lyckats att skita över hela fästena, de står ju på sitsen och skiter. Så är det ju skit över hela väggarna här, säger Kerstin och fortsätter städningen som kommer att ta flera timmar.


Men vems ansvar är det då? 
Följ debatten mellan ansvariga politiker och representant för Engströms i radion under tisdagen efter klockan 15.


Truckstop Örebro

Örebro kommun har investerat 34 miljoner kronor för att anlägga parkeringsytan vid Truckstop och äger parkeringen som består av cirka 100 uppställningsplatser.

Entreprenadföretaget Engströms i Örebro byggde upp Truckstop som invigdes 2014. Engström äger bland annat restaurangen, tankstationen, kiosken och de två stora bilhallarna. Resterande hyrs ut till andra företag. 

Kommunen hade till  och med augusti 2015 flera städare anställda på Truckstop. Men efter att kommunen dragit in städningen har Engström anställt egen personal. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista