Kenneth Nilsson (S) kommunalråd med ansvar för skolfrågor i Örebro.
Kenneth Nilsson (S) kommunalråd med ansvar för skolfrågor i Örebro. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Kenneth Nilsson (S) kommenterar avsaknaden av modersmålsundervisning i teckenspråk

"Jag har inte stött på något sådant ärende i min politiska karriär"
3:06 min

I Örebro, Europas teckenspråkiga huvudstad, finns ingen regelbunden undervisning i teckenspråk för barn med döva föräldrar.

– Det är en ny fråga för mig, jag har inte stött på något sådant här ärende under min politiska karriär, säger socialdemokraten och kommunalrådet Kenneth Nilsson, som har ansvar för barn- och utbildningsfrågor.

– Så jag tycker att det är ganska klokt att kommunen sätter sig ner och vill resonera lite grann. Jag stödjer deras idé om att utreda den här frågan just nu.

Men hur kommer det sig att det här inte har kommit på tal förrän nu? Eftersom Örebro ändå är en så pass stark spelare i till och med teckenspråkseuropa.

– Därför att idén med modersmålsundervisning går ju ut på att stödja undervisningen i skolan. Att man med hjälp av språkutvecklling, både i modersmål och i svenska, ska klara sin undervisning bättre. Och då behöver man ju bedöma behovet i det här fallet också, kopplat till situationen i skolan. Och det där måste man ju titta på med lite bredare ögon om man har utropat sig som teckenspråkig huvudstad, säger Kenneth Nilsson.

Var ligger den frågan nu? Vad kommer ske?

– Det som sker nu är att modersmålsavdelningens ledning kommer att göra en form av utredning kopplat till den här frågan. Då tittar man naturligtvis på behovet, sett ut en undervisningssynvinkel, en pedagogisk bedömning. Men jag tycker också att man ska väga in aspekten att vi är utropad teckenspråkig huvudstad. Och den samlade bedömningen får ligga till grund för någon form av ställningstagande då.

Om man kollar språklagen så jämställs ju teckenspråk med minoritetsspråk idag. Vad är det som skiljer teckenspråk från andra språk, om det nu är så man kommunicerar hemma?

– Det är undervisningssituationen. Och jag kan inte kommentera enskilda ärenden, det är ju jättejättesvårt. Jag har aldrig träffat den berörda familjen och så vidare, säger han.

– Men det är undervisningssituationen som styr vilket behov man har för att kunna tillgodogöra sig undervisningen i skolan. Och jag kan inte bedöma huruvida den här eleven behöver stärkt teckenspråk för att kunna tillgodogöra sig undervisningen. Så det är den aspekten som är den springande punkten.

Var ligger ansvaret för det då?

– Alltså ligger det inte på modersmålsavdelningen så är jag öppen för att ha en större diskussion om det. Sedan kan inte jag som skolpolitiker peka på en annan aktör och säga "ta ansvar!".

–Men finns det inte något ansvar i detta sammanhang på modersmålsavdelningen så är jag beredd att diskutera, både med kollegor inom kommunen och med regionen för att få klarhet i det här.

Hur tycker du att det skulle kunna se ut för att underlätta för barn som har döva eller hörselskadade föräldrar? Var borde de få sin utbildning?

– Eftersom vi ska göra den här utredning så kan vi inte utesluta att vi hittar lösningar i det här sammanhanget. Det är för mig steg ett, låt oss börja där. Jag är skolpolitiker och ska försöka ta ansvar för att skolans verksamhet fungerar så bra som möjligt.

– Hittar vi ingen lösning i det här fallet då måste vi lyfta det här vidare i en större diskussion, men då vill jag gärna se underlaget först, till varför vi kommer fram till den slutsats som vi gör, säger Kenneth Nilsson, socialdemokrat och kommunalråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".