Johan Rapp, rektor Internationalla englska skolan i Örebro. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.
Johan Rapp, rektor Internationalla englska skolan i Örebro. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.

Snabbspår för nyanlända till populära friskolor kan skapa konflikter

"Då blir man arg!"
3:59 min

Rektorn för Internationella engelska skolan i Örebro är kritiskt till förslaget att runda kösystemet till friskolorna för att sprida nyanlända över fler skolor än idag.

Många friskolor kan inte ta emot nyanlända barn eftersom de har lång kö, regeringen vill nu skapa ett undantag för att sprida barnen på fler skolor. Tanken är också att de kommunala skolorna ska placera de nyanlända barnen utanför de områden där de är bosatta. Tendensen är annars att bara några få skolor tar emot barn som nyligen kommit till Sverige.

Men att gå ifrån kösystemet på friskolorna kan få motsatt effekt och föda ett främlingshat, menar Johan Rapp. Internationella engelska skola har idag en kö på 5000 barn.

– Blir man förbigången i en kö blir man arg, menar Johan Rapp.

De vill gärna hjälpa till men det måste till regeländringar idag.

– Jag har varit i kontakt med Skolverket och det går inte i dag att gå förbi kön som vi har till Engelska Skolan, å där har vi problemet, säger han.

Det här kan va frustrerande.

– Ja på ett sätt är det frustrerande. Personligen tycker jag att det är upptagningsområdena som skapar segregation. Eftersom då hamnar alla nyanlända i samma skolor många gånger, vilket alltså många gånger leder till segregation enligt mig.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".