Det är tredje gången i rad Lärarförbundet ger bottenbetyg till Ljusnarsberg som skolkommun. Foto : Isabelle Strengbom/Sveriges Radio
Fler flyktingar ökar trycket på Ljusnarsbergs skola- och barnsomsorg. Foto : Isabelle Strengbom/Sveriges Radio

Ljusnarsberg tar emot 300 nya flyktingar

1:23 min

Fler asylökande kommer till Ljusnarsbergs kommun, och det ökar trycket på kommunens skolbarnomsorg.

- Det kanske handlar om 300 nya platser, och då vet vi att 60 nya barn ska in i skola och förskola, säger Ewa-Leena Johansson, socialdemokratisk ordförande för kommunstyrelsen.

Hur klarar ni det?

- Som tur är har vi väldigt duktiga verksamhetsansvariga som anstränger sig för att göra det optimala. Men visst, vi kan inte leva upp till riktigt allt som skollagen föreskriver, till exempel att alltid ha behöriga lärare.

Regeringen har skärpt till reglerna för flyktingmottagandet, men ännu har det inte fått genomslagskraft i landet. I Ljusnarsberg handlar det om ett planerat flyktingmottagande, som bestämts innan reglerna ändrades för de som söker asyl.

Ett nytt asylboende ska öppnas i kommunen, och det är ett företag som ska driva det. Men först måste lokalerna godkännas.

– Migrationsverket tror att besiktningarna kommer vara klara den 7 eller 8 december. Och på ett dygn kommer det att vara påfyllt.

Inom Ljusnarsbergs kommun finns mellan 900 och 1 000 asylplatser.

– Trycket är ganska högt, och vi har landets högsta mottagande om man tittar till storlek på kommun. På sikt hoppas jag att vi får ett mer balanserat mottagande, om fler kommuner tar emot kommer trycket att minska på vår kommun, säger Ewa-Leena Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista