Asylboende i Ställdalen som drivs av Jim Hoppe
Bolaget som driver asylboendet i Ställdalen krävs på vite för bristande underhåll. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio
Fuktskador och dålig ventilation

Bristande underhåll i Ställdalens asylboende

"Åtgårdskontrollerna håller vi på med"
0:40 min

Asylboendet i Ställdalen ska betala 60 000 kronor i vite, därför att underhållet av lägenheterna varit dåligt.Det är Bergslagens miljö- och byggnämnd, BMB, som beslutat detta, efter besiktningar som gjorts i asylboendet. 

Asylboendet drivs av Förvaltningsbolaget Åtorps Herrgård, som ägs av företagaren Jim Hoppe. I Ställdalen hyr man ut omkring 400 platser till Migrationsverket, som används för asylboende.

BMB har gjort flera besiktningar i boendet. Redan för ett år sedan konstaterade man att det fanns en fuktskada i ett badrum. Fukten hade spridit sig, så att skadan syntes i taket på undervåningen. Bolaget skulle skicka in en åtgärdsplan för bristande underhåll.

I höstas konstaterades att luften var dålig i några lägenheter, och bolaget anmodades att göra en ventilationskontroll. 

Enligt BMB har inga åtgärdsplaner för bristande underhåll kommit in, och därför krävs bolaget på vite för de veckor som bristerna varit.

- Åtgårdskontrollerna håller vi på med, och den utökade ventilationen, det är ett pågående arbete, säger Rolf Atterling, som är informationsansvarig för bolaget.


 Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".